Nadciśnienie tętnicze
- Szczegóły
- Grażyna Bogdanowicz
Jedną z chorób naszego wieku (dwudziestego pierwszego) jest nadciśnienie tętnicze. Często w początkowym stadium choroba ta przebiega bezobjawowo. Następnie pojawiają się takie objawy, jak: silne bóle głowy szumy, mroczki przed oczami i zmniejszone pole widzenia. W wywiadach chorzy stwierdzają, że dolegliwości nasilają się podczas stresów, przemęczenia, zmian pogodowych.
O nadciśnieniu możemy mówić gdy kilkakrotny pomiar wskaże wartość 160/95 mm Hg i więcej. W pomiarach bierzemy pod uwagę wiek badanego, górna granica normy dorosłych wynosi 140-150/90-95 mm Hg. Należy zwrócić się do lekarza specjalisty i prowadzić systematyczne leczenie i okresowe badania kontrolne. Samo leczenie farmakologiczne nie zwalnia nas od zmian w sposobie odżywiania stylu życia, który prowadziliśmy przed rozwojem choroby nadciśnieniowej.
W diecie powinniśmy zmniejszyć ilość soli kuchennej, zamienić ją na sól morską, lub potasową spożywanych produktach nie może zabraknąć czosnku, cebuli, buraków.
Drugim ważnym czynnikiem ważnym przy walce z ta choroba jest nasza waga, należy zadbać ,aby była ona odpowiednia do naszego wieku. Ja osobiście polecam wczasy oczyszczające, gdzie stosowane są diety owocowo warzywne, lub koktajle według dr Marka Bardadyna.
Zebrałam dla Państwa zestaw diet i zaleceń, które mogą być pomocne w walce z nadciśnieniem. Oto one:
- Jeden raz dziennie przez 15 minut robić chłodne okłady na łydki.
- Ruch i spacery na świerzym powietrzu niezależnie od pogody.
- Kąpiele lecznicze w sosnowym igliwiu (na trzy litry wody 4 garście igliwia zagotować, przecedzić do wanny z wodą i zażywać kąpieli).
- Spożywać czosnek - jeśli ktoś ma dolegliwości po surowym czosnku, pieczemy go w piekarniku.
- Napar z głogu: 2 łyżeczki suszonych owoców głogu zalewamy szklanką wrzącej wody, zaparzamy 10 minut. Pijemy 3 razy dziennie taką porcję.
- Napój z lipy - przygotowujemy jak wyżej.
- Bierzemy 1 łyżkę stołową mąki kukurydzianej zalewamy szklanka wrzątku, zostawiamy na noc. Rano wypijamy nie mieszając.
- kopiaste łyżki kwiatów koniczyny łąkowej zalewamy ½ litra wódki. Zostawiamy do maceracji na 10 dni, pijemy przed jedzeniem.
- Pijemy odstały sok z buraków i miodu w proporcji 1/1.
- Pijemy herbatę z wyparzonej skórki cytryny, słodzonej miodem lub cukrem brzozowym.
- Spożywamy w większej ilości dziki ryż.
- Zmieszać buteleczkę wyciągu z jemioły, kasztanowca, rutisolu, głogu i kropli nasercowych. Zlać do ciemnej butelki i popijać 3 razy dziennie po 50 kropli.
- Przez dwa tygodnie pić 3 razy dziennie zakwaszone produkty mleczne z dodatkiem 1 łyżeczki cynamonu.
- Przed posiłkami pić wodę z dodatkiem 2 łyżek octu jabłkowego i łyżeczki miodu (uwaga: nie dla wrzodowców!).
- 250 g utartego chrzanu zalewamy 100 ml wódki, pozostawiając na 24 godziny. Dodajemy 250 ml soku z marchwi, 250 ml soku z buraków, 250 ml soku z czarnej rzepy, 250 ml płynnego miodu, sok z jednej cytryny. Pijemy przez 3 miesiące po jednej łyżce stołowej godzinę przed jedzeniem.
- Masujemy w stopach strefy odpowiadające za funkcjonowanie nerek.
W zdrowym ciele zdrowy duch, czego wszystkim Państwu serdecznie życzę.