Nalewki na zimę
- Szczegóły
- Grażyna Bogdanowicz
A teraz kolejna porcja przepisów – tym razem nalewki na zimę.
Nalewka na bezsenność z bazylii
Na butelkę białego wytrawnego wina bierzemy garść świeżej pokrojonej bazylii. Macerujemy 3 tygodnie, przecedzamy , zażywamy po 50 g przed snem.
Nalewka wzmacniająca z owoców pigwy
Wymyte, rozdrobnione owoce pigwy wraz z pestkami, zasypujemy cukrem aby puściły sok i zalewam wódką. Ilość cukru jest zależna od naszych upodobań co do słodkości. Macerujemy 4 tygodnie, przecedzam do butelek. Należy pić przy przeziębieniach po 50 ml.
Nalewka z geranium
Garść pokrojonych liści geranium zalewam ½ litra czystej wódki i dodaję 2 łyżki miodu lipowego. Maceruję 12 dni, przecedzam i nalewka jest gotowa do spożycia. W celu wzmocnienia organizmu dodajemy 30 kropli nalewki do herbaty.
Nalewka z jarzębiny na oczyszczenie ze złogów
20 dkg przemrożonej jarzębiny zalewamy ½ litra czystej wódki. Następnie dodajemy 5 dkg rodzynek. Pozostawiamy do maceracji na 4 tygodnie. Przecedzamy do butelek. Można pić 50 ml raz dziennie przed jedzeniem.
Nalewka z piołunu na pasożyty
Na 5 dkg suszu piołunu bierzemy ½ litra spirytusu. Macerujemy 2 tygodnie, przecedzamy. Zażywamy 20 kropli na 100 ml wody 3 razy dziennie przed jedzeniem.