Ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy w medycynie naturalnej jest stosowany od bardzo dawna. Uważam, że każda pani domu powinna potrafić zrobić taki ocet, stosuję się go nie tylko jako przyprawę, ale również jako lekarstwo. Zastosowanie octu jabłkowego jest wielostronne: w schorzeniach reumatycznych, przy odchudzaniu, wyczerpaniu, anginie, żylakach podudzi, nadciśnieniu, chorych zatokach, przy oczyszczaniu nerek. Jedynymi przeciwwskazaniami do używania octu są: zapalenie błony śluzowej żołądka, owrzodzenie przewodu pokarmowego, otwarte rany.

Podaję przepis na ocet jabłkowy:

Całe jabłka rozdrabniamy wrzucamy do słoja zalewamy przegotowaną,  przestudzoną wodą, jednocześnie dodajemy (2 łyżki miodu na szklankę wody). Słój przykrywamy gazą, pozostawiamy do fermentacji. Należy pamiętać o codziennym mieszaniu nastawu drewnianą łyżką. Po trzech tygodniach ocet przecedzamy ,przelewamy do wyparzonych butelek, przechowujemy w lodówce.

Polecam roztwór octu i wody codziennie rano przed śniadaniem. Na 1 szklankę ciepłej wody bierzemy 1 łyżkę miodu, 2 łyżki octu jabłkowego. Taki napój ma niezwykłe walory smakowe, ale też zbawiennie dzieła na nasz organizm, oczyszcza nerki i naczynia krwionośne.

Przy żylakach robimy okłady na szklankę wody 4 łyżki octu jabłkowego.