Witamina B17

 WITAMINA B17 - AMIGDALINA

Witamina B17 czyli letril występuje w około 1200 gatunkach roślin. Jest ona naturalnym czynnikiem chemoterapeutycznym. Najwięcej tej cennej witaminy znajduje się w pestkach moreli, jabłek, brzoskwiń, śliwek.

Jest to dwuglukozyd z rodnikiem cyjanowym o wysokiej bioprzenikliwości. Oznacza to, że łatwo przenika przez błonę komórkową i łatwo osiąga wewnątrz niej wysokie stężenie. Trofoblasty (czyli komórki rakowe) zawierają dużą ilość enzymu zwanego betaglukazydazą. Witamina B17 w reakcji z betaglukozydazą rozpada się na dwie cząsteczki glukozy, jedną cząsteczkę benzaldehydu oraz cząsteczkę kwasu cyjanowodorowego. W organizmie komórki rakowe zawierają enzym betaglukozydazy w takim dużym stężeniu, ale nie mają enzymu blokującego – rodonazy. Witamina B17 (letril) musi utworzyć kwas pruski. Jego cząsteczka nie jest podczepiana do cząsteczki letrilu i uwalniana. Wytwarza go dopiero betaglukozydaza. Warto zaznaczyć, że tylko betaglukozydaza jest w stanie wytworzyć kwas cyjanowodorowy z letrilu. W związku z tym cyjanowodór jedynie wydziela się w komórkach rakowych. Jeżeli nie ma komórek rakowych, to jest oczywiste, że takie zjawisko nie występuje w organizmie zdrowym. W zdrowym organizmie występuje enzym rodanaza, który neutralizuje witaminę B17 i powstaje glukoza. Należy podkreślić, że enzym rodanaza nie występuje w komórkach rakowych. W profilaktyce antynowotworowej zaleca się zatem jeść owoce wraz z pestkami. Wniosek z tego: jabłka zjadamy z gniazdem nasiennym, owoce brzoskwini wraz z wyłuskanym nasieniem.

Źródło opracowania: „Terapia metaboliczna witaminą B17” w: GRIFFIN Edward G.: „Świat bez raka”.