Glistnik jaskółcze ziele

glistnik 193px

Glistnik jaskółcze ziele [łac. chelidonium maius] jest rośliną, która występuje w całej Europie. W Polsce uważany jest za chwast. Rośnie on w ogrodach, rowach, nieużytkach rolnych. Roślina ta ma kwiaty żółte, czteropłatkowe, a łodyga dorasta do 50 cm. Kłącza są walcowate.

Do celów leczniczych wykorzystuje się całe rośliny. Glistnik zawiera w sobie około 20 alkaloidów (chelidoline, allokryptopinę, chelerytryne, sangwinaryne). Ziele poza tym zawiera flawoidy, kwasy organiczne, histaminę, tyraminę, sapominy, śladowe olejki eteryczne i sole mineralne. Przy podawaniu glistnika należy zachować szczególną ostrożność, gdyż jest to preparat silnie działający i nieprawidłowo podany może wywołać podrażnienie przewodu pokarmowego, ogólne zatrucie, biegunkę, nudności oraz wymioty.

Przeciwwskazaniem do stosowania preparatów z glistnika jest jaskra. W aptece można kupić gotowe preparaty, zawierające jaskółcze ziele. Jest to Cholagoga, Gastrochol czy też Azarina. Mimo silnego działania, warto zapoznać się z ludowymi receptami, gdzie głównym bohaterem jest glistnik.

Oto niektóre z nich:

    • grzybica stóp - świeżym sokiem z ziela smarować 5 razy zmienione chorobowo miejsca,
    • liszaj, egzema - smarować skórę pomimo silnego swędzenia, powtórzyć czynność 3 razy; należy przyjmować wyciąg z glistnika: 1 łyżkę suszonego ziela zalewamy ½ litra wrzątku i odstawiamy do naciągnięcia; pijemy 3 razy dziennie po 100 ml na 15 min przed jedzeniem; u dzieci stosować bardzo ostrożnie, po uzgodnieniu z lekarzem,
    • brodawki - kurzajkę - zmiękczamy w ciepłej wodzie z szarym mydłem i smarujemy żółtym sokiem z glistnika,
    • dym ze spalanej rośliny ma właściwości owadobójcze ,
    • ddciski na stopach - liście glistnika przymocowujemy do odcisku i obwiązujemy folią, czynność powtarzamy aż do wyleczenia,
    • kamica żółciowa, choroby wątroby - nalewka z glistnika: 1 cześć suchego ziela lub korzenia zalać 5 częściami 40% alkoholu, pozostawić do maceracji na 7 dni, przecedzić; używać 2 razy dziennie po 5 ml na 100 ml wody; nalewkę można wykorzystywać do pędzlowania jamy ustnej, smarowania skóry zmienionej chorobowo,
    • polipowatość jelita grubego - macerat ze świeżego ziela 50g na 1/2 litra wody  o temperaturze 40oC; odstawiamy na 5 godz.; po przecedzeniu używamy do robienia lewatywy,
    • polipy w nosie - sok zakraplamy do nosa 3 razy po 3 krople dziennie; uzyskanie soku: całą roślinkę z korzeniami dokładnie myjemy, wyciskamy sok, filtrujemy przez gazę i przechowujemy przez 5 dni codziennie mieszając, po 5 dniach sok zacznie fermentować - należy wtedy wypuszczać opary; tak przygotowany sok ma bardzo długi termin przydatności, ale należy przechowywać go w lodówce.

Literatura:

    • OŻAROWSKI Aleksander, JARONIEWSKI Wacław: ”Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie”.
    • Historia: Leczenie tradycją
    • Babcine sekrety

Zdjęcie: