Pokrzywa to bardzo cenne ziele
- Szczegóły
- Grażyna Bogdanowicz
Wiosna to bardzo dobra pora na wprowadzenie do naszej diety nowalijek z lasów i pól.
Ja każdej wiosny wprowadzam do diety młodą pokrzywę, mniszek lekarski, krwawnik i stokrotki. Te zioła wypędzą z nas resztki zimowego zmęczenia, nasze włosy będą lśniące, a skóra nabierze blasku. Przypominam, że te cenne surowce należy zbierać z dala od ulic.
Na początek przybliżę Państwu cenne właściwości pokrzywy. Liście pokrzywy zawierają dużo witamin m. in. A-C-E-K witaminy z grupy B. Dzięki tym witaminom pokrzywa dla naszego organizmu działa cuda.
Przedstawiam kilka sposobów wykorzystania pokrzywy.
- Przy zaburzeniach przemiany materii, anemii, awitaminozie, krwotokach z nosa pijemy 3 razy dziennie napar z liści.2 łyżki ziela zalewamy szklaną wrzątku odstawiamy do naciągnięcia.
- Dla oczyszczenia krwi ze „złego cholesterolu”, a także przy wszelkich schorzeniach dróg oddechowych, np. kaszlu, katarze, pijemy sok wyciśnięty ze świeżej rośliny. Sok pijemy w proporcji 1 część soku oraz 2 części wody. Pijemy 2 razy dziennie po łyżce.
- Przy astmie należy pić wino z pokrzywą. Garść młodych pędów gotujemy w 0,5 litra czerwonego wina odcedzamy dodajemy łyżkę akacjowego miodu. dzielimy na dwie części i pijemy dwa razy dziennie (przeciwwskazania uczulenie na pyłki i miód).
- Przy schorzeniach skóry łupieżu, wypadaniu włosów, stłuczeniach, ropniach, bólu gardła pomorze odwar z korzenia - 2 łyżki korzenia zalewamy 250 ml wody i gotujemy 5 minut od zawrzenia.
- Na reumatyzm najlepsza jest nalewka z korzenia. 2 łyżki suszonego korzenia zalewamy ½ litra spirytusu i odstawiamy na 7 dni. Taką odstałą miksturą smarujemy bolące miejsca.
- Zmienione reumatycznie miejsca okładamy świeżo zerwaną pokrzywą.
- Przy podagrze smarujemy się maścią z pokrzywy i jałowca. Na 200 g masła owczego lub smalcu gęsiego bierzemy po ½ szklanki rozdrobnionej pokrzywy i zmiażdżonych owoców jałowca. Wszystko dokładnie miksujemy i używamy do smarowania. Przechowujemy w lodówce.
Były już właściwości lecznicze pokrzywy, a teraz kilka przepisów kulinarnych.
Sałatka z pokrzywy i ziemniaków
- miseczka młodej pokrzywy
- młody ziemniak
Pokrzywę umyj, sparz wrzątkiem na sicie, drobno posiekaj, dodaj ugotowanego ziemniaka pokrojonego w kostkę. Dopraw majonezem lub jogurtem, solą i pieprzem do smaku, posyp zielnym koperkiem.
Sałatka a pokrzywy, rzodkiewki i pomidora z mniszkiem
- garść pokrzywy
- pęczek rzodkiewki
- szczypiorek
- pomidor
- kilka liści mniszka lekarskiego
Pokrzywę parzymy wrzątkiem, odcedzamy, mieszamy z pozostałymi, drobno pokrojonymi składnikami, doprawiamy jogurtem, pokrapiamy octem jabłkowym.
Sałatka z jajek i pokrzywy
2 jajka ugotowane na twardo kroimy w kostkę, mieszamy ze sparzoną pokrzywą cienko poszatkowaną, doprawiamy majonezem, posypujemy szczypiorem.
Zupa z pokrzywy
- 1 litr wody
- ½ litra mleka
- 2 garście młodej pokrzywy
- 1 łyżka mąki żytniej lub orkiszowej
- 1 łyżka śmietany
- 1 kostka rosołowa
- 20 dag białego sera
Wodę gotujemy z mlekiem, doprawiamy mąką wymieszana ze śmietaną, dodajemy kostkę rosołową. Pokrzywę miksujemy w niewielkiej ilości wywaru dodajemy do zupy, gotujemy 5 minut, przyprawiamy do smaku solą. Zupę podajemy z serem pokrojonym w kostkę.
Twarożek z pokrzywa i rzodkiewką
Mieszamy twarożek ze sparzoną, drobno pokrojoną pokrzywą i rzodkiewka, dodajemy jogurtu, soli i pieprzu do smaku.
Wiosenne kotlety
- 25 dag mięsa mielonego wołowego
- 25 dag mięsa mielonego z indyka
- 1 jajko
- 1 kajzerka namoczona w mleku
- 2 cebulki dymki
- 5 łyżek posiekanej pokrzywy
- ½ łyżeczki majeranku
Mięso wymieszaj z odciśnięta bułką, wbij jajko, dodaj pokrojoną drobno dymkę i pokrzywę. Dopraw do smaku solą i pieprzem dodaj szczyptę mielonego imbiru i kurkumy. Dokładnie połącz masę, i smaż na rozgrzanym oleju winogronowym.
Życzę Państwu smacznego!