Nalewki

Nalewka ziołowa na serce

Do słoja wsypujemy po 5 gramów: ziela serdecznika, mierznicy czarnej, kwiatostanu głogu, korzenia kozłka, liści melisy, ziela dziurawca, owoc róży, liści pokrzywy. To wszystko zalewamy 1 litrem czerwonego wytrawnego wina, ½ litra czystej wódki, 1 litrem spirytusu. Trzymamy szczelnie zamknięte przez 10 dni , przecedzamy, dodajemy 100 ml płynnego miodu, mieszamy i pozostawiamy do maceracji, na następne 10 dni. Przelewamy do butelek.

Nalewka na sprawny umysł

Do słoja wsypujemy 50 g mielonego kardamonu, 20 g zmielonego cynamonu, 5 g gałki muszkatołowej, 2 g goździków, 5 g czarnego pieprzu, po 5g białego pieprzu, imbiru, mięty pieprzowej. Wszystkie zioła zalewamy ½ litra czystej wódki i spirytusu. Pozostawiamy na 10 dni do maceracji, przecedzamy dodajemy do smaku miodu i pozostawiamy na następne 30 dni. Rozlewamy do butelek. Nalewka im starsza, tym ma lepsze działanie lecznicze.

Nalewka na czarnym bzie (przeciwgrypowa)

Na nalewkę należy wziąć po 5 g suszonych liści podbiału, liści szałwii, kwiatu bzu czarnego, kwiatu lipy, korzenia arcydzięgla, korzenia lubczyka, korzenia lukrecji, owocu maliny, owocu maliny, owocu głogu, pączków sosny. Wszystkie składniki zalać w słoju ½ lirem spirytusu, ¾ litrem czerwonego wina. Pozostawić do maceracji na 10 dni, przecedzić dodać 100 g miodu i pozostawić na 10 dni do maceracji. Przelać do butelek i szczelnie pozamykać.

Nalewka na poprawienie trawienia

Litr świeżo wyciśniętego soku z buraków zalewamy 1 litrem spirytusu. Szczelnie zamykamy. Pijemy po 50 ml dziennie.

Nalewka z aloesu

Potrzebne będą liście z rośliny 4-5 letniej, przed ich ścięciem rośliny nie podlewamy przez 2 tygodnie. Z uzyskanego surowca wyciskamy sok, mieszamy w równych proporcjach z miodem i czerwonym winem. Pozostawiamy do maceracji przez 14 dni. Stosujemy przy wrzodach żołądka po 1 łyżeczce 3 razy dziennie po jedzeniu

Nalewka na zatoki, płuca i oskrzela

150 g rozdrobnionego suszonego tataraku zalać ½litra winiaku. Postawić w słonecznym miejscu na 6 tygodni ,codziennie mieszając potrząsając słojem. Przefiltrować, dodać 100 g miodu i pozostawić na miesiąc do dalszej maceracji. Zlać do butelek, przechowywać w ciemnym chłodnym miejscu. Zażywać po 30 kropli na 150 ml wody, 3 razy dziennie. Nalewka doskonała dla palaczy.

 Nalewka bursztynowa

30 g pokruszonego bursztynu zalewamy1/4 l spirytusu. Szczelnie zamknięte naczynie odstawiamy na 2 tygodnie. Możemy używać do nacierania skroni przy bólach głowy, przy kaszlu zażywamy 20 kropli na 150 ml ciepłej wody.

Źródła:

Rogala Jan: „Nalewki  zdrowotne”.

Adamska Elżbieta: „Nalewki”.