Kamica nerkowa

Kamica nerkowa jest chorobą nękającą ogromną ilość ludzi. Powstaje ona na skutek zwiększonego wydalania specyficznych krystaloidów, wapnia, kwasu moczowego, cystyny. Jednocześnie następuje zmniejszenie wydalania substancji hamujących ich krystalizację. Do tych substancji zaliczamy magnez, cytryniany, pirofosforany, mukopolisacharydy. Najczęściej spotykane kamienie nerkowe; kamienie wapniowe, zbudowane ze szczawianów i fosforanów wapnia. Kamienie struwitowe są to kruche kamienie odlewowe o barwie jasnożółtej, wypełniające cały układ miedniczkowo–kielichowy. Ten rodzaj kamieni najczęściej spotykamy u kobiet. Kamienie moczanowe o barwie ciemno brunatnej, gładkie, powstają z kwasu moczowego. Kamienie cystynowe są miękkie, woskowate o barwie miodowożółtej, zbudowane z czystych aminokwasów. Kamienie ksantynowe są kuliste, brązowożółte, łamliwe, po rozłupaniu, białe. Kamica nerkowa jest chorobą przewlekłą, dlatego postanowiłam przekazać Państwu kilka domowych sposobów pomagających w uporaniu się z tym schorzeniem. Jednocześnie przypominam, że najważniejsze jest leczenie konwencjonalne, stała kontrola u lekarza specjalisty i badania kontrolne.

Kamienie nerkowe

  • Szklanką zimnej wody zalewamy łyżeczkę zmielonej marzanny bawarskiej. Zostawiamy na 10 godzin do naciągnięcia, następnie gotujemy 5 minut na wolnym ogniu, przecedzamy. Codziennie rano pijemy gorącą porcję, aż do wydalenia kamieni.
  • Łyżkę stołową nasion marchwi zalewamy szklanką wrzątku i pozostawiamy na 12 godzin do naciągnięci. Przecedzamy, popijając pięć razy dziennie po ½ szklanki przed jedzeniem. Pijemy do momentu wydalenia kamieni.
  • Mielimy nasiona marchwi na proszek. Przyjmujemy je 1 do 3 razy dziennie na 30 minut przed jedzeniem.
  • Łyżeczkę drobno posiekanego korzenia pietruszki 1 łyżeczkę natki zalewamy do termosu, wrzątkiem. Po trzech godzinach napój jest gotowy do spożycia, popijamy go małymi łyczkami 3 razy dziennie przed jedzeniem.

Piasek w nerkach

  • 250 g korzenia pietruszki, 150 g liści pietruszki, 250 g cytryn, przekręcić przez maszynkę do mielenia mięsa i zmieszać z 300 g miodu. Należy spożywać po 1 łyżce stołowej przed jedzeniem.