Pokrzywa to bardzo cenne ziele

pokrzywa PixabayWiosna to bardzo dobra pora na wprowadzenie do naszej diety nowalijek z lasów i pól.

Ja każdej wiosny wprowadzam do diety młodą pokrzywę, mniszek lekarski, krwawnik i stokrotki. Te zioła wypędzą z nas resztki zimowego zmęczenia, nasze włosy będą lśniące, a skóra nabierze blasku. Przypominam, że te cenne surowce należy zbierać z dala od ulic.

Na początek przybliżę Państwu cenne właściwości pokrzywy. Liście pokrzywy zawierają dużo witamin m. in. A-C-E-K witaminy z grupy B. Dzięki tym witaminom pokrzywa dla naszego organizmu działa cuda.

Przedstawiam kilka sposobów wykorzystania pokrzywy.

  • Przy zaburzeniach przemiany materii, anemii, awitaminozie, krwotokach z nosa pijemy 3 razy dziennie napar z liści.2 łyżki ziela zalewamy szklaną wrzątku odstawiamy do naciągnięcia.
  • Dla oczyszczenia krwi ze „złego cholesterolu”, a także przy wszelkich schorzeniach dróg oddechowych, np. kaszlu, katarze, pijemy sok wyciśnięty ze świeżej rośliny. Sok pijemy w proporcji 1 część soku oraz 2 części wody. Pijemy 2 razy dziennie po łyżce.
  • Przy astmie należy pić wino z pokrzywą. Garść młodych pędów gotujemy w 0,5 litra czerwonego  wina odcedzamy dodajemy łyżkę akacjowego miodu. dzielimy na dwie części i pijemy dwa razy dziennie (przeciwwskazania uczulenie na pyłki i miód).
  • Przy schorzeniach skóry łupieżu, wypadaniu włosów, stłuczeniach, ropniach, bólu gardła pomorze odwar z korzenia - 2 łyżki korzenia zalewamy 250 ml wody i gotujemy 5 minut od zawrzenia.
  • Na reumatyzm najlepsza jest nalewka z korzenia. 2 łyżki suszonego korzenia zalewamy ½ litra spirytusu i odstawiamy na 7 dni. Taką odstałą miksturą smarujemy bolące miejsca.
  • Zmienione reumatycznie miejsca okładamy świeżo zerwaną pokrzywą.
  • Przy podagrze smarujemy się maścią z pokrzywy i jałowca. Na 200 g masła owczego lub smalcu gęsiego bierzemy po ½ szklanki rozdrobnionej pokrzywy i zmiażdżonych owoców jałowca. Wszystko dokładnie miksujemy i używamy do smarowania. Przechowujemy w lodówce.

 Były już właściwości lecznicze pokrzywy, a teraz kilka przepisów kulinarnych.

Sałatka z pokrzywy i ziemniaków

  • miseczka młodej pokrzywy
  • młody ziemniak

Pokrzywę umyj, sparz wrzątkiem na sicie, drobno posiekaj, dodaj ugotowanego ziemniaka pokrojonego w kostkę. Dopraw majonezem lub jogurtem, solą i pieprzem do smaku, posyp zielnym koperkiem.

 

 Sałatka a pokrzywy, rzodkiewki i pomidora z mniszkiem

  • garść pokrzywy
  • pęczek rzodkiewki
  • szczypiorek
  • pomidor
  • kilka liści mniszka lekarskiego

Pokrzywę parzymy wrzątkiem, odcedzamy, mieszamy z pozostałymi, drobno pokrojonymi składnikami, doprawiamy jogurtem, pokrapiamy octem jabłkowym.

 

Sałatka z jajek i pokrzywy

2 jajka ugotowane na twardo kroimy w kostkę, mieszamy ze sparzoną pokrzywą cienko poszatkowaną, doprawiamy majonezem, posypujemy szczypiorem.

 

Zupa z pokrzywy

  • 1 litr wody
  • ½ litra mleka
  • 2 garście młodej pokrzywy
  • 1 łyżka mąki żytniej lub orkiszowej
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 kostka rosołowa
  • 20 dag białego sera

Wodę gotujemy z mlekiem, doprawiamy mąką wymieszana ze śmietaną, dodajemy kostkę rosołową. Pokrzywę miksujemy w niewielkiej ilości wywaru dodajemy do zupy, gotujemy 5 minut, przyprawiamy do smaku solą. Zupę podajemy z serem pokrojonym w kostkę.

 

Twarożek z pokrzywa i rzodkiewką

Mieszamy twarożek ze sparzoną, drobno pokrojoną pokrzywą i rzodkiewka, dodajemy jogurtu, soli i pieprzu do smaku.

 

Wiosenne kotlety

  • 25 dag mięsa mielonego wołowego
  • 25 dag mięsa mielonego z indyka
  • 1 jajko
  • 1 kajzerka namoczona w mleku
  • 2 cebulki dymki
  • 5 łyżek posiekanej pokrzywy
  • ½ łyżeczki majeranku

Mięso wymieszaj z odciśnięta bułką, wbij jajko, dodaj pokrojoną drobno dymkę i pokrzywę. Dopraw do smaku solą i pieprzem dodaj szczyptę mielonego imbiru i kurkumy. Dokładnie połącz masę, i smaż na rozgrzanym oleju winogronowym.

Życzę Państwu smacznego!