Leki z ogrodu, pola, lasu
- Szczegóły
- Grażyna Bogdanowicz
Wakacje to czas odpoczynku, pracy w ogrodzie, wycieczek do cudownych miejsc. Wykorzystajmy ten czas na poznanie naturalnych leków i nauczmy się robić z nich wspaniałe, zdrowotne nalewki, maści, a zimą jak znalazł.
wino porzeczkowo–herbaciane - aktywizuje przemianę materii
W czerwcu i lipcu zbieramy liście z czarej porzeczki, następnie suszymy, mieszamy z 5 łyżkami liściastej zielonej herbaty. Potem zalewamy czerwonym winem gronowym. Mieszankę tę trzymamy przez 14 dni w ciepłym miejscu, co jakiś czas potrząsając. Następnie przecedzamy i przechowujemy w butelce z ciemnego szkła. Zażywamy na czczo 3 razy dziennie po małym kieliszku.
herbata dla łasuchów - usprawnia metabolizm, obniża łaknienie na słodycze,usprawnia prace nerek
Zmieszać w równych częściach szklankę ususzonych szypułek wiśni, znamion kukurydzy, suszonych liści czarnej porzeczki. Przechowywać szczelnie zamknięte. Parzyć jedną łyżkę przez 15 minut ,przecedzić i dodać 2 łyżki octu jabłkowego.
herbatka w kamicy nerkowej
Rozdrobnić korzeń pietruszki, dodać 2 łyżki ogonków wiśni i szypułek z truskawek. To wszystko zalać 1 litrem wrzątku. Parzyć 10 minut pod przykryciem. Pić 3 razy dziennie po 100 g.
wino z pigwy - pomocne przy anemii, wycieńczeniu psychicznym
3 kg pigwy rozdrobnić, usuwając pestki, zasypać 1 kg cukru. Gdy owoce puszczą sok, należy go zlać. Do przecedzonej pigwy dodajemy 10 rozdrobionych daktyli, 5 dkg rodzynek, 1 łyżkę cynamonu, 1 łyżkę kardamonu oraz 2 butelki czerwonego, wytrawnego wina. Mieszankę pozostawiamy na 12 dni, przecedzamy, gotujemy około 15 min. Gorące przelewamy do butelek. Popijamy przy zmęczeniu 2 razy dziennie po kieliszku.
olejek nagietkowy - pomaga przy wypryskach skórnych, żylakach
4 łyżki kwiatów nagietka zalać szklanką oliwy z oliwek, gotować w kąpieli wodnej przez 1 godzinę. Pozostawić do wystygnięcia, najlepiej 8 godzin, przecedzić przez gazę, wlać do buteleczki.
olejek dziurawcowy - pomocny przy bólach kregosłupa, stawów
wykonanie tak jak przy olejku nagietkowym.
powidła z czarnego bzu - pomocne przy zaparciach,problemach gastrycznych
1 kg przemrożonych owoców czarnego bzu zasypujemy 1 kg cukru, pozostawiamy aż do puszczenia soku. Następnie gotujemy na wolnym ogniu, mieszając. Studzimy, gotując jeszcze raz następnego dnia. Gorące zamykamy w słoiczku.
duszona cebula - oczyszcza naczynia krwionośne, wspomaga pracę żołądka i wątroby
Cebulę pokroić w plastry, zalać szklanką wrzątku i poddusić do miękkości, dodać 1 łyżkę oleju lnianego, 1 łyżeczkę majeranku. Doskonały dodatek do pieczywa i jajecznicy. Dla rekonwalescentów po chemii spożywać z jajkami przepiórczymi.
sok z jabłek i pokrzywy - oczyszczanie organizmu po kuracji nowotworowej
Mieszamy świeżo wyciśnięty sok z jabłek z sokiem z pokrzywy, codziennie wypijamy 2 szklanki.
cebula pieczona w łupinie - polecana przy hemoroidach
Upieczoną i rozdrobnioną cebulę przykładamy do guzków, trudno gojacych się ran.
miód zmieszany z solą - skuteczny przy paradontozie
Dwa razy dziennie wcierać w dziąsła miód zmieszany z drobną morską solą.
zielone orzechy włoskie - nalewka pomocna przy dolegliwościach gastrycznych
7 sztuk rozdrobnionych zielonych orzechów włoskich zalewmy ½ litra czystej wódki, można dodać 1 łyżkę miodu. Naczynie zamykamy, umieszczamy w ciepłym miejscu, codziennie potrząsając. Po dwóch tygodniach, nalewka jest gotowa do spożycia. Dawkowanie przy niestrawności: 1 łyżka stołowa, przy chorobie wrzodowej: 3 razy dziennie 1 łyżka stołowa na czczo.