Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy
- Szczegóły
- Grażyna Bogdanowicz
Okres wiosny to czas kiedy nasilają się schorzenia związane z żołądkiem i dwunastnicą.
Najczęstszymi przyczynami występowania tych schorzeń, są;
- lęki, niepokoje, ciągłe napięcia nerwowe, rozchwianie emocjonalne, wszystko to powoduje przekrwienie błony śluzowej żołądka i dwunastnicy; a co za tym idzie wzmaga się czynność ruchowa i wydzielnicza żołądka,
- wydzielanie ACTH i kortyzonu powodują także głód, szok, zmęczenie, nie regularne spożywanie posiłków, oraz nie odpowiednia dieta,
- nasilenie objawów chorobowych powodują też przyjmowanie leków, które wywołują uczulenie, leki przeciw bólowe, salicylany,
- skłonności dziedziczne, u ludzi ze słabym, małoodpornym systemem nerwowym.
Jak możemy określić wrzód żołądka, jest to kraterowy ubytek w błonie śluzowej wyściełającej przewód pokarmowy. Uszkodzenie takie może być płytkie lub głębokie. To drugie jest bardziej niebezpieczne, gdyż może prowadzić do uszkodzenia naczyń krwionośnych, a nawet perforacji wrzodu. A taka sytuacja jest już wtedy bardzo niebezpieczna, bo przedziurawienie ściany żołądka, powoduje wylanie się zawartości narządu do jamy otrzewnej. Szybka interwencja chirurgiczna, bardzo często w takich przypadkach ratuje życie.
Pokrótce przedstawię podstawowe objawy choroby wrzodowej przewodu pokarmowego:
1. Dokuczliwy ból:
- w dołku podsercowym,
- w okolicy koniuszka serca,
- między łopatkami na wysokości 4-5 kręgu piersiowego,
- po prawym łukiem żebrowym,
- w okolicy lewego obojczyka i lewego barku,
- po obu stronach kręgosłupa na wysokości 10-12 kręgu piersiowego.
2. Bóle mogą być stałe lub występować okresowo. Nasilają się najczęściej po jedzeniu, lub gdy jesteśmy głodni:
- bóle wczesne występują natychmiast po spożyciu posiłku,
- bóle późne występują w okresie 1-3 godzin po posiłku,
- bóle głodowe występują w 3-5 godzin po posiłku, ustępują po jedzeniu.
Bóle nocne, ustępują po jedzeniu, pojawiają się między 2-3 w nocy.
W leczeniu schorzeń przewodu pokarmowego, bardzo ważne jest prawidłowe zdiagnozowanie, opieka lekarza gastrologa, oraz wspomaganie organizmu przy pomocy metod niekonwencjonalnych.
- Chorzy powinni zrezygnować z picia alkoholu, kawy (wyjątek kawa gotowana, bez dodatku mleka), mocnej herbaty, soków z kartonów, smażonego mięsa na głębokim tłuszczu, marynat, nadmiernego solenia.
- W okresie zaostrzenia jemy zupy gotowane na wodzie, ryż długoziarnisty, płatki owsiane, pieczone jabłka, warzywa gotowane na parze, wykluczamy produkty z białej maki, zastępując ją mąką orkiszowa.
- Jadać należy 5 posiłków, w małej ilości.
- Podajemy do picia zaparzane siemię lniane.
- Spożywamy czarne jagody w każdej postaci.
- Pijemy sok ze świeżej kapusty - 3 razy dziennie po pół szklanki.
- Pijemy sok wyciśnięty z surowych ziemniaków 3 razy dziennie po pół szklanki.
- Spożywamy powidła z czarnego bzu.
- Na śniadanie spożywamy szklankę kefiru zmieszanego z łyżką siemienia, łyżeczką miodu.
- Pijemy duże ilości serwatki.
- Pijemy 3 razy dziennie godzinę przed posiłkiem po łyżce wina aloesowego.
- Pijemy sok świeżo wyciśnięty z jabłek.
- Pijemy przegotowana wodę z sokiem z cytryny.
- Należy nauczyć się relaksacji , przebywać dużo na Świerzym powietrzu
Materiały źródłowe:
GRELLA Nina: „Leczenie naturalne”.
ALAGOR Krystyna: „Medycyna Znachorów”.
MOHR Ursula, MOHR Michaela: „O czym wiedziały nasze babcie”.