Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy

Okres wiosny to czas kiedy nasilają się schorzenia związane z żołądkiem i dwunastnicą.

Najczęstszymi przyczynami występowania tych schorzeń, są;

  • lęki, niepokoje, ciągłe napięcia nerwowe, rozchwianie emocjonalne, wszystko to powoduje przekrwienie błony śluzowej żołądka i dwunastnicy; a co za tym idzie wzmaga się czynność ruchowa i wydzielnicza żołądka,
  • wydzielanie ACTH i kortyzonu powodują także głód, szok, zmęczenie, nie regularne spożywanie posiłków, oraz nie odpowiednia dieta,
  • nasilenie objawów chorobowych powodują też przyjmowanie leków, które wywołują uczulenie, leki przeciw bólowe, salicylany,
  • skłonności dziedziczne, u ludzi ze słabym, małoodpornym systemem nerwowym.

Jak możemy określić wrzód żołądka, jest to kraterowy ubytek w błonie śluzowej wyściełającej przewód pokarmowy. Uszkodzenie takie może być płytkie lub głębokie. To drugie jest bardziej niebezpieczne, gdyż może prowadzić do uszkodzenia naczyń krwionośnych, a nawet perforacji wrzodu. A taka sytuacja jest już wtedy bardzo niebezpieczna, bo przedziurawienie ściany żołądka, powoduje wylanie się zawartości narządu do jamy otrzewnej. Szybka interwencja chirurgiczna, bardzo często w takich przypadkach ratuje życie.

Pokrótce przedstawię podstawowe objawy choroby wrzodowej przewodu pokarmowego:

1. Dokuczliwy ból:

- w dołku podsercowym,

- w okolicy koniuszka serca,

- między łopatkami na wysokości 4-5 kręgu piersiowego,

- po prawym łukiem żebrowym,

- w okolicy lewego obojczyka i lewego barku,

- po obu stronach kręgosłupa na wysokości 10-12 kręgu piersiowego.

2. Bóle mogą być stałe lub występować okresowo. Nasilają się najczęściej po jedzeniu, lub gdy jesteśmy głodni:

- bóle wczesne występują natychmiast po spożyciu posiłku,

- bóle późne występują w okresie 1-3 godzin po posiłku,

- bóle głodowe występują w 3-5 godzin po posiłku, ustępują po jedzeniu.

Bóle nocne, ustępują po jedzeniu, pojawiają się między 2-3 w nocy.

W leczeniu schorzeń przewodu pokarmowego, bardzo ważne jest prawidłowe zdiagnozowanie, opieka lekarza gastrologa, oraz wspomaganie organizmu przy pomocy metod niekonwencjonalnych.

  • Chorzy powinni zrezygnować z picia alkoholu, kawy (wyjątek kawa gotowana, bez dodatku mleka), mocnej herbaty, soków z kartonów, smażonego mięsa na głębokim tłuszczu, marynat, nadmiernego solenia.
  • W okresie zaostrzenia jemy zupy gotowane na wodzie, ryż długoziarnisty, płatki owsiane, pieczone jabłka, warzywa gotowane na parze, wykluczamy produkty z białej maki, zastępując ją mąką orkiszowa.
  • Jadać należy 5 posiłków, w małej ilości.
  • Podajemy do picia zaparzane siemię lniane.
  • Spożywamy czarne jagody w każdej postaci.
  • Pijemy sok ze świeżej kapusty - 3 razy dziennie po pół szklanki.
  • Pijemy sok wyciśnięty z surowych ziemniaków 3 razy dziennie po pół szklanki.
  • Spożywamy powidła z czarnego bzu.
  • Na śniadanie spożywamy szklankę kefiru zmieszanego z łyżką siemienia, łyżeczką miodu.
  • Pijemy duże ilości serwatki.
  • Pijemy 3 razy dziennie godzinę przed posiłkiem po łyżce wina aloesowego.
  • Pijemy sok świeżo wyciśnięty z jabłek.
  • Pijemy przegotowana wodę z sokiem z cytryny.
  • Należy nauczyć się relaksacji , przebywać dużo na Świerzym powietrzu

Materiały źródłowe:

GRELLA Nina: „Leczenie naturalne”.

ALAGOR Krystyna: „Medycyna Znachorów”.

MOHR Ursula, MOHR Michaela: „O czym wiedziały nasze babcie”.